house in ditchling

David and Sally moved into the mid thirties brick built bungalow in 1995 and lived there with their young family for the following 10 years. When they moved in the house was already tired and had been the subject of a number of extensions and conversion of the roof space to provide bedrooms. The house was cold in winter and hot in the summer but provided a happy home. Having exhausted the options for upgrading the fabric of the house and re-extending it, they finally concluded that it was time for the house to be demolished and for it to be replaced with a new dwelling. This provided an opportunity to use as many ‘green’ construction methods as possible, whilst also designing for flexibility and changing needs in a contemporary idiom.  The ground conditions dictated that the foundations would need to be piled with a suspended insulated concrete structural deck. This provided a platform for borax treated timber framing with external cladding in Western Red Cedar and through colour render. The roof covering is a Sedum green roof, which provides a wildlife habitat whilst also reducing rainwater run off. A central spine of patent glazing supports evacuated solar tubes. The whole envelope is highly insulated and the window choice was based on energy performance as well as aesthetic.

construction process